Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: “Μια ζωή χαμόγελο”

14 Μαΐ 2015

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου), η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (F.D.I.) παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρόσφατης διεθνούς συνεργατικής Μελέτη της Παγκόσμιας Επιβάρυνσης των Ασθενειών, στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι παθήσεις του στόματος οι οποίες προκύπτουν από αμέλεια της καθημερινής υγιεινής, επηρρεάζουν σοβαρότατα την ποιότητα ζωής των περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως.

Μεταξύ άλλων, στη μελέτη καταγράφηκε ότι:

– 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών παγκοσμίως έχει χάσει όλα του τα δόντια.

– 60% – 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας εμφανίζουν οδοντική τερηδόνα που στις περισσότερες περιπτώσεις, παραμένει χωρίς θεραπεία.

– Μόνο στις ΗΠΑ, τα στοματικά νοσήματα είχαν ως αποτέλεσμα 2,4 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από την εργασία και 1,6 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από το σχολείο.

– Στις φτωχές πληθυσμιακές ομάδες, η επιβάρυνση των στοματικών νοσημάτων ειναι πιο αυξημένη από τις υπόλοιπες ομάδες.

Το να ζει ένας άνθρωπος με στοματικές παθήσείς ή χωρίς δόντια, επηρεάζει αρνητικά σε πολλά επίπεδα την ποιότητα της ζωής του. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και απλές παθήσεις του στόματος, καθώς παραμένουν χωρίς θεραπεία και εξελίσσονται, οδηγούν σε γενικότερη επιβάρυνση της υγείας και στη δημιουργία νοσημάτων σε άλλες περιοχές. Ακόμα, η απώλεια των δοντιών, πολλές φορές έχει ως συνέπεια τόσο τον υποσιτισμό όσο και την κοινωνική απομόνωση.

Το αισιόδοξο στη συγκεκριμένη μελέτη, είναι ότι αν υιοθετήσουμε απλές καθημερινές συνήθειες στοματικής υγιεινής, προλαμβάνουμε τις παθήσεις της στοματικής κοιλότητας και διατηρούμε ένα υγιές χαμόγελο!

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, η χαμηλή σε ζάχαρη διατροφή και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος, βοηθούν στην πρόληψη των στοματικών νοσημάτων και στη διατήρηση μιας καλής στοματικής υγείας.

Share