Εξαγωγές και Μικροχειρουργική – Συρραφή

Σε Ποιές Περιπτώσεις Εφαρμόζουμε Εξαγωγή

Τα δόντια μας αποτελούν πολύτιμα εργαλεία σε κάθε στάδιο της ζωής μας, καθώς εξυπηρετούν τη μάσηση της τροφής, την αισθητική του στόματος και κατ’ επέκταση του προσώπου, ενώ με κατάλληλη υγιεινή φροντίδα διατηρούν τα οστά των γνάθων χωρίς απορροφήσεις.

Στην πορεία όμως του χρόνου, διάφοροι παράγοντες πιθανό να οδηγήσουν στην αναγκαστική απώλεια ενός ή και περισσότερων δοντιών.

Έτσι λοιπόν μπορεί να απολέσουμε κάποιο δόντι από τερηδονισμό, από κάταγμα, από περιοδοντίτιδα, από άκρο ριζικές κύστες που προσβάλλουν ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια. Ακόμα, μπορεί να χρήζουν αφαίρεσης και υγιή δόντια για την διεξαγωγή μιας ορθοδοντικής θεραπείας.

Τόσο η επιστημονική κατάρτιση όσο και η εμπειρία του χειρούργου οδοντιάτρου είναι απαραίτητες, ώστε η εξαγωγή ενός ή περισσοτέρων δοντιών να παρέχεται ανώδυνα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες παραμέτρους που φέρει κάθε περιοχή στο φραγμό.

Η Διαδικασία της Εξαγωγής

Οι εξαγωγές δοντιών στο ιατρείο μας, γίνονται ΑΝΩΔΥΝΑ, εφαρμόζοντας τοπικές αναισθησίες. Ακόμα, κατ’ επιλογήν, μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα ενσυνείδητη αναισθησία (μέθη) με την παρουσία αναισθησιολόγου.

Οι λεπτοί χειρισμοί του Dr Γαρέφη και της εξειδικευμένης χειρουργικής του ομάδας, αποσκοπούν στον όσο το δυνατό μικρότερο τραυματισμό μαλακών κ οστικών ιστών, καθώς και στη δυνατότητα εφαρμογής νέων επιστημονικών πρωτοκόλλων συνδυαστικά με την εξαγωγή.

Πρέπει να αναφερθεί ότι μετά την εξαγωγή, κριτικής σημασίας προτεραιότητα αποτελεί ο ενδελεχής καθαρισμός του φατνίου, η διατήρηση των οστικού πετάλου καθώς και η υποβοήθηση της περιοχής για επούλωση με τεχνικές L-PRF και συρραφής του τραύματος.

Εφόσον υπάρχει η αναγκαιότητα εξαγωγής δοντιού στο σχέδιο θεραπείας, ο οδοντίατρος μαζί με τον ασθενή συνεκτιμούν τους τρόπους αποκατάστασης της οδοντικής απώλειας, ώστε να διατηρηθεί η μάσηση αλλά η αισθητική, χωρίς να αλλάξουν οι ισορροπίες και η σύγκληση στο στόμα .

Ο ασθενής μετά από μια εξαγωγή φεύγει έχοντας συμπληρώσει με μόνιμο ή προσωρινό τρόπο το κενό, ενώ στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων μπορεί να επιστρέψει κανονικά στο πρόγραμμά του.

Η Διαδικασία της Συρραφής

Σε κάθε χειρουργική επέμβαση κατά την οποία έχουμε διάνοιξη των ούλων (κρημνοί) ή εξαγωγή δοντιών, το τραύμα στους μαλακούς ιστούς συρράπτεται λεπτομερώς έως ότου τα μέρη τους να συγκλίνουν. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορες τεχνικές συρραφής. Κατά περίπτωση χρησιμοποιούνται ειδικά αποστειρωμένα απορροφήσιμα ράμματα μιας χρήσεως, καταξιωμένων πολυεθνικών εταιρειών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε συνθήκες για γρηγορότερη και καλύτερη επούλωση των ιστών. Επίσης, αποφεύγουμε τις περιπτώσεις μολύνσεων και επιπλοκών.