Σφραγίσματα & Χτίσιμο Δοντιών

Με τον όρο Σφραγίσματα, εννοούμε την εναπόθεση υλικού (γέμισμα), σε περιοχές όπου έχει καταστραφεί η οδοντική ουσία.

Η Τερηδόνα ως Αίτιο Καταστροφής της Οδοντικής Ουσίας

Η οδοντική ουσία των δοντιών μας μπορεί να προσβληθεί από τερηδόνα, η οποία είναι μια νόσος που καταστρέφει τους σκληρούς ιστούς. Η τερηδόνα μπορεί να επεκτείνεται ως την μαλακή κοιλότητα του πολφού, στην αιμάτωση και τη θρέψη του, δημιουργώντας σαθρό περιβάλλον και διάβρωση. Εμφανίζεται συνήθως με μαύρα στίγματα σε ανατομικές περιοχές του δοντιού, και καθώς προχωρά, διαμορφώνει κοιλότητα που το αποδυναμώνει και μπορεί να του προκαλέσει μικρό ή ακόμα και εκτεταμένο σπάσιμο.

Η πιο συνηθισμένη αιτία τερηδονισμού είναι η κακή στοματική υγιεινή και συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες (συχνή κατανάλωση ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών). Οι ιδιοσυστατικοί παράγοντες του ατόμου, καθώς και η αμέλεια προληπτικής εξέτασης του στόματος από τον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα, συγκαταλέγονται επίσης στους αιτιολογικούς παράγοντες.

Η Διαδικασία Σφραγίσματος

Το μέγεθος της οδοντικής απώλειας καθορίζει και το μέγεθος του σφραγίσματος. Στόχος είναι ο καθαρισμός της τερηδόνας στο προσβεβλημένο δόντι και η ανασύσταση του με το ανάλογο υλικό.

Αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναπληρώνονται όλα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του κατεστραμμένου οδοντικού τμήματος και να αποκαθίσταται η υγεία των ούλων, η λειτουργικότητα στη μάσηση και η αισθητική εικόνα.

Υπάρχουν μικρά αλλά και εκτεταμένα σφραγίσματα, τα όποια γίνονται με τοπική αναισθησία. Παλαιότερα η μέθοδος σφραγισμάτων με αμάλγαμα εξυπηρέτησε για χρόνια την οδοντιατρική. Όμως έρευνες χρόνων έχουν καταστήσει αξιόπιστα νέα υλικά εμφράξεων, τα όποια καλύπτουν και την αισθητική ανεβάζοντας τα κριτήρια και τις προσδοκίες σε υψηλότερη κλίμακα ως προς την βιοσυμβατότητα και την αντοχή.

Ο τερηδονισμός και τα σφραγίσματα μπορούν να αποφευχθούν με τις τακτικές προληπτικές επισκέψεις και τη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής. Μέριμνα του ασθενούς και του οδοντιάτρου στην πρόληψη, είναι να αποφευχθεί ο τερηδονισμός και η καταστροφή των δοντιών.