Περιοδοντική Θεραπεία

Τι Είναι η Περιοδοντίτιδα

Περιοδοντίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που δημιουργείται στους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ακτινογραφικές και κλινικές μετρήσεις δείχνουν ως αίτια τη χρόνια αδυναμία του ασθενούς, για τήρηση της απαιτούμενης στοματικής υγιεινής.

Η συμβολή του οδοντιάτρου στην μάχη έναντι της περιοδοντίτιδας είναι απαραίτητη.

Δεν περιορίζεται μονάχα στην εξειδικευμένη θεραπεία της με εφαρμογή τεχνικών, αλλά και στη διαδικασία της δημιουργίας ενός “κύκλου” τακτικών περιοδικών επανεξετάσεων. Σε αυτά τα τακτικά χρονικά διαστήματα, συνεκτιμάται κάθε φορά ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων, με στόχο όχι μόνο την μακροβιότητα των δοντιών αλλά κυρίως του πολύτιμου οστούν. Οι ενδιάμεσοι χρόνοι που απαιτούνται πριν την κάθε επανεξέταση ποικίλουν, εξαρτώμενης της εξατομικευμένης συνθήκης του ασθενή.

Τα Στάδια της Περιοδοντίτιδας & η Ανάλογη Θεραπεία

Όπως προαναφέρθηκε, η ποιο συνηθισμένη αιτία της αρχόμενης περιοδοντίτιδας είναι η αμέλεια του καθημερινού καθαρισμού, δοντιών και ούλων. Προκαλείται έτσι ο σχηματισμός τρυγίας (πέτρας), όπου δυο τινά υφίστανται:

1 – Ο μηχανικός ερεθισμός των ούλων,

2 – Ο εκ νέου ελλιπής καθαρισμός, λόγω του σχηματισμού της πέτρας που εμποδίζει τη διαδικασία,

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια τη φλεγμονή των ούλων. Τα συμπτώματα της αρχικής περιοδοντίτιδας (ουλίτιδας) είναι τα φλεγμονώδη ούλα τα οποία αιμορραγούν, και ο σχηματισμός των ουλικών θυλάκων.

Από αυτό το στάδιο, και εφόσον δεν υπάρξει θεραπεία, η φλεγμονή και η διήθηση των μικρόβιων προχωρεί βαθύτερα στο οστό που περιβάλλει τα δόντια, στην αρχή με σχηματισμό οστικών θυλάκων και στην συνεχεία με οστική απώλεια , κινητικότητα και απώλεια του ή των δοντιών.
Επομένως στην περιοδοντίτιδα έχουμε διάφορα στάδια τα οποία ποικίλουν και ανάλογα γίνεται η διάγνωση για την θεραπευτική αγωγή.
Στην αρχική περιοδοντίτιδα (ουλίτιδα), ένας βαθύς υποουλικός καθαρισμός είναι απαραίτητος. Επίσης, είναι πιθανό να επιβάλλεται και η αφαίρεση των θυλάκων.

Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις περιοδοντίτιδας, απαιτούνται δραστικότερες λύσεις:

  • Όπου ο βαθμός οστικής απώλειας μας επιτρέπει, τοποθετώντας μοσχεύματα με νέες πρωτοποριακές τεχνικές,  μπορούμε και αναπληρώνουμε το οστό που έχει χαθεί.
  • Όπου η οστική απώλεια είναι μεγάλη, επιβάλλεται η αφαίρεση δοντιού (ή δοντιών), και η περαιτέρω αποκατάσταση.

Κατά τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας λοιπόν, μπορεί να ακολουθηθεί είτε συντηρητικό είτε χειρουργικό πρωτόκολλο απομάκρυνσης τρυγίας, μικροβίων και ιστών, με στόχο πάντοτε την υγεία του στόματος.

Η διαδικασία γίνεται με τοπικές αναισθησίες και είναι ανώδυνη, ενώ μπορεί και να εφαρμοστεί και ενσυνείδητη αναισθησία (μέθη) με την παρουσία αναισθησιολόγου. Ο ασθενής μετά τη θεραπεία μπορεί να φέρει περιοδοντικό νάρθηκα για το πρώτο 24ωρο, ο οποίος σε κάθε περίπτωση, του επιτρέπει να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητες του.

Στην κλινική μας, επιμένουμε κάθε φορά στην απόλυτη εμπιστοσύνη και κατανόηση μεταξύ του γιατρού και του ασθενή.

Πάγιος στόχος μας εκτός από το πετυχημένο παρεχόμενο θεραπευτικό σχήμα, είναι η σταθεροποίηση της προληπτικής στάσης στη στοματική υγιεινή, το σημαντικότερο εργαλείο για τη διατήρηση του καλού αποτελέσματος.